Informatie over teken en vlooien.
Teken bij de hond.
Een teek lijkt op een plat spinnetje en komt in het hele land voor in de bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen de bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen nl. besmet zijn met de lymebacterie en daardoor de ziekte van Lyme overdragen.
De levenscyclus van een teek.
Een teek heeft vier levensstadia:
In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig. Ze gaan hiervoor op zoek naar een dier (vooral kleine knaagdieren en vogels, maar ook uw hond of kat) of mens. Dat noemen we de gastheer. Als deze gastheer besmet is met de lymebacterieBorreliaburgdorferi dan kan de teek ook besmet raken.
Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Daar gaat de teek over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de lymebacterie bij zich. Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Als de teek besmet is, kan tijdens de bloedmaaltijd ook de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.
De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood. De eitjes zijn niet geïnfecteerd met de lymebacterie.
Vlooien bij de hond.
Vlooien komen zeer veel voor bij de hond. Honden hebben meestal kattenvlooien bij zich. Circa 85% van de vlooien bij hond en kat zijn kattenvlooien. Meestal hebben de baasjes niet door dat hun hond vlooien bij zich draagt. Zelfs een zware besmetting kan ongemerkt blijven ! Sommige honden ontwikkelen een vlooienallergie en krijgen last van hele erge jeuk. We zien vlooien het meest in het voorjaar en de zomer, maar in de koudere maanden kunnen ze binnenshuis ook overleven.
Wat zijn vlooien eigenlijk ?
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasitaire insecten. We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot einde een hele gedaantewisseling mee. De volwassen vlo voedt zich door bloed te zuigen bij met name zoogdieren en vogels. Vervolgens legt ze honderden eitjes in de vacht. Deze eitjes rollen vaak van de vacht af en belanden in de omgeving. Vervolgens ontwikkelen ze zich tot larven. De larfjes hebben ongeveer de dikte van een haar en zoeken vaak de donkere plekjes in huis op. Populaire plekken zijn bijv. tussen het tapijt of de plinten. De larfjes voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo. Na 2-3 weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, verpoppen de larven. Deze poppen kunnen wel tot 1,5 jaar in de omgeving overleven. Door trillingen in de omgeving komt er een vlo uit de pop, wordt de passant besprongen en begint de cyclus opnieuw.
Hoe loopt mijn hond vlooien op ?
Honden worden eigenlijk nooit besmet door contact met andere dieren. Een vlo zal nooit van de ene hond op de andere hond springen, waarom zou het ? Ze worden besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien zitten. Dit kan in huis zijn (het hele jaar door) of buiten in de warmere periodes.
Welke symptomen heeft een hond die besmet is met vlooien ?
De beet van de vlo zorgt voor jeuk bij de hond. De beet is pijnlijk en het speeksel wat de vlo achterlaat (om te zorgen dat het bloed gaat stollen) zorgt voor veel jeuk. Vaak zien we de honden en katten krabben en bijten. Sommige honden ontwikkelen een vlooienallergie. De jeuk is dan vaak heftiger en ze kunnen zichzelf tot bloedens toe bijten of open krabben. Eén beet van een vlo kan dan al vervelende gevolgen hebben. Deze jeuk uit zich met name aan de staartbasis, de liezen en de buik. Een vlooienallergie kan tot ernstige huidproblemen leiden bij honden.
Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft ?
De vlo zelf is vaak met een vlooienkam makkelijk te vinden. Vlooienpoepjes zijn echter nog makkelijker te vinden. Het zijn kleine zwarte korreltjes in de vacht die een rode kleur afgeven als ze in het water worden gezet. Met een vlooienkammetje heeft u ze zo te pakken.
© 2024 www.tekenhalsbanden.nl - Powered by Shoppagina.nl